Δημοσιεύσεις

 • Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας: Αναγνώριση της επιτυχίας 6/11/2006 Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και κάθε σύγχρονο κράτος υποστηρίζουν, ενισχύουν και προωθούν με κάθε τρόπο την ανάπτυξη της καινοτομίας η οποία έχει πλέον αποδειχθεί ότι αποτελεί καθοριστικό ...
  Posted Apr 28, 2011, 4:50 AM by Admin 1
 • Έναρξη εκστρατείας για Προώθηση του ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 15/9/2006 ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΗ Επιτροπή του Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας που συστάθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) υπό την Προεδρία του κου Ανδρέα Μολέσκη, Γενικού Διευθυντή του Γραφείου ...
  Posted Apr 28, 2011, 4:50 AM by Admin 1
 • Η Καινοτομία στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα 18/8/2006 Η προώθηση της Καινοτομίας ως το βασικότερο εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας εντείνεται συνεχώς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή καθορίζονται ...
  Posted Apr 28, 2011, 4:51 AM by Admin 1
 • Επίσημη πρώτη συνεδρία της Κριτικής Επιτροπής Αξιολόγησης 18/5/2006 Κυπριακό Βραβείο ΚαινοτομίαςΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΗ Καινοτομία ή απλουστευμένα η επιτυχημένη εφαρμογή κάτι του καινούργιου πρέπει να ενισχυθεί και προωθηθεί στην Κύπρο με κάθε τρόπο γιατί από αυτήν ...
  Posted Apr 28, 2011, 4:52 AM by Admin 1
 • Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας 4/11/2005 ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ από την ΟΕΒΗ Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών επιχειρήσεων εξαγγέλει διαγωνισμό για την απονομή ...
  Posted Apr 28, 2011, 4:52 AM by Admin 1
Showing posts 1 - 5 of 5. View more »

Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας: Αναγνώριση της επιτυχίας

posted Apr 28, 2011, 4:43 AM by Admin 1   [ updated Apr 28, 2011, 4:50 AM ]

6/11/2006 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και κάθε σύγχρονο κράτος υποστηρίζουν, ενισχύουν και προωθούν με κάθε τρόπο την ανάπτυξη της καινοτομίας η οποία έχει πλέον αποδειχθεί ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και γενικότερα την κοινωνική και οικονομική ευημερία.

Δεν είναι τυχαίο που η Φιλλανδική Προεδρία έθεσε τις ακόλουθες τρεις προτεραιότητες κατά το τρέχον εξάμηνο: Καινοτομία, καινοτομία και καινοτομία. Γενικότερα στο χώρο της Ενωμένης Ευρώπης λαμβάνονται μέτρα, πολιτικές ακόμα και χρηματικά κίνητρα για να ενισχυθεί η καινοτομία για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες.

Δυστυχώς η Κύπρος σ’ό,τι αφορά την Καινοτομία, υστερεί σημαντικά ανάμεσα στα 25 κράτη μέλη της Ε.Ε. Ίσως οι κύπριοι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να πρέπει να ασχοληθούν πιο επισταμένα με το αντικείμενο της καινοτομίας διότι αυτή μπορεί να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Ίσως θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η καινοτομία δεν εξυπακούει απαραίτητα τη δαπάνη χρημάτων ή πιο σκληρή εργασία. Ίσως ακόμα στα πλαίσια της καθημερινής τους εργασίας να καινοτομούν χωρίς καμιά συνειδητή προσπάθεια. Μια ιδέα από κάποιο εργαζόμενο για πιο αποδοτικό τρόπο εργασίας, ή για ένα νέο είδος προσφερόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας είναι απλά παραδείγματα καινοτομίας. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι η συνεχής καινοτόμηση πρέπει να γίνεται ενσυνείδητα και συστηματικά. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της προόδου.

Ο θεσμός του «Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας» που εισήγαγε από φέτος η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με τη στήριξη του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού, του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και του Πανεπιστημίου Κύπρου αποσκοπεί στη γενικότερη ενθάρρυνση της καινοτομίας. Ακόμα πιο σημαντικό της όλης προσπάθειας των συντελεστών του διαγωνισμού για το «Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας» είναι η εκφρασθείσα υποστήριξη προς το θεσμό από συνδικαλιστικές οργανώσεις, Υπουργεία και Οργανισμούς της Γεωργοκτηνοτροφίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τον εθνικό χαρακτήρα του βραβείου, κάτι που δεν γίνεται σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Επομένως η αναγνωρισιμότητα του Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας είναι καθολική και στο ψηλότερο δυνατό βαθμό. Αυτό από μόνο του αναμένεται να ενθαρρύνει νέες πρωτοβουλίες για την καινοτομία με σημαντικότατα οφέλη προς την οικονομία και την κοινωνία του τόπου.

Ο διαγωνισμός του «Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας» θα βραβεύει νομικά πρόσωπα που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία κάτι το καινούργιο (καινοτόμο). Ανά ένα βραβείο θα απονεμηθεί στον Πρωτογενή τομέα (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία, ορυχεία, κλπ), το Δευτερογενή τομέα (βιομηχανία), τον Τριτογενή τομέα (υπηρεσίες) και τον Ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό δημοσιεύονται στο www.inovationaward.oeb.org.cy.

Κώστας Χριστοφίδης
(Βοηθός Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ)
Γραμματέας Επιτροπής Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας
-----------------------------------
ΚΧ/ΕΕ
KX061863SY N

Έναρξη εκστρατείας για Προώθηση του ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

posted Apr 28, 2011, 4:41 AM by Admin 1   [ updated Apr 28, 2011, 4:50 AM ]

15/9/2006 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Η Επιτροπή του Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας που συστάθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) υπό την Προεδρία του κου Ανδρέα Μολέσκη, Γενικού Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού, εγκαινιάζουν εκστρατεία για την προώθηση του διαγωνισμού για το Βραβείο Καινοτομίας μέσω σειράς συναντήσεων με ανώτατους αξιωματούχους οργανώσεων του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Κατά τις συναντήσεις αυτές θα γίνεται ανασκόπηση των στόχων που θα καλύψει ο διαγωνισμός για το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας και θα ζητείται συνεργασία και στήριξη του θεσμού αυτού υπό το γενικό πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής οικονομίας και της δημιουργίας «κουλτούρας καινοτομίας».

Στη πρώτη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ κον Γλαύκο Χατζηπέτρου παρέστησαν ο κος Μολέσκης Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού και ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) κος Μιχάλης Πήλικος. Σ΄ αυτή έγινε ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει ενθάρρυνση της χρήσης της καινοτομίας ως το πλέον χρήσιμο εργαλείο για την εξασφάλιση οικονομικού και κοινωνικού οφέλους.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν.
--------------------------
AF061292ANA

Η Καινοτομία στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα

posted Apr 28, 2011, 4:40 AM by Admin 1   [ updated Apr 28, 2011, 4:51 AM ]

18/8/2006 

Η προώθηση της Καινοτομίας ως το βασικότερο εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας εντείνεται συνεχώς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή καθορίζονται πολιτικές, μέτρα και δράσεις που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς όμως παραγνωρίζεται ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (κρατική μηχανή, τοπική αυτοδιοίκηση, ημικρατικοί οργανισμοί) ο οποίος είναι ο ρυθμιστής του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είναι ο καθημερινός παροχέας υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, καθώς και προς όλους τους πολίτες.

Πολύ συχνά ακούμε και διαβάζουμε παράπονα πολιτών και επιχειρηματιών για την ταλαιπωρία που υπόκεινται κατά την εξυπηρέτησή τους από διάφορες κρατικές υπηρεσίες/τμήματα, για τις χρονοβόρες, πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, για το ύψος των τελών/φόρων, για τις αντικρουόμενες πολιτικές/πρακτικές μεταξύ Υπουργείων/Υπηρεσιών, για το κόστος λειτουργίας και την παραγωγικότητα της κρατικής μηχανής, κ.ο.κ.

Είναι καιρός πλέον να επέλθουν ριζικές καινοτόμες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και παροχής των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Θα πρέπει το Υπουργικό Συμβούλιο, τα Πολιτικά Κόμματα, τα Δημοτικά Συμβούλια και τα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών να θέσουν την καινοτομία ψηλά στις προτεραιότητές τους. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένα πρόσωπα, από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα καταβάλλουν συνειδητή προσπάθεια να καινοτομήσουν και κυριολεκτικά παλεύουν καθημερινά με τον από δεκαετιών τσιμεντωμένο «Γολιάθ» της «πρακτικής», του «καθιερωμένου», της «ρουτίνας», της σίγουρης και δοκιμασμένης διαδικασίας, κλπ. Προς τιμήν των λίγων αυτών ατόμων έχουν επέλθει κάποιες αξιόλογες καινοτομίες σπάζοντας το «κατεστημένο». Μπράβο τους!

Η Κύπρος μπορεί να παραδειγματιστεί από πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όπου καταβάλλουν συνειδητή προσπάθεια για τη συστηματική προώθηση της καινοτομίας στο δημόσιο τομέα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, το Γραφείο του Πρωθυπουργού έθεσε υπό την αιγίδα του μόνιμο ανοικτό φόρουμ κατάθεσης εισηγήσεων/ιδεών για επιτυχέστερη καινοτομία και αφομοίωσή της από το δημόσιο τομέα.

Η ιδιαιτερότητα του δημόσιου τομέα, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει ανταγωνισμό ούτε ανυπέρβλητα προβλήματα στην εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων, επιβάλλει όπως αναπτύξει αποτελεσματική κουλτούρα καινοτομίας. Αυτή θα μπορεί να επιφέρει σοβαρές μειώσεις στο κόστος λειτουργίας, να αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών, και να ενισχύσει τη στόχευση και επίτευξη υψηλότερων εθνικών οικονομικών και κοινωνικών στόχων και προσδοκιών όλων των πολιτών,

Έχοντας όλα τα πιο πάνω υπόψη, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) αποφάσισε από φέτος την καθιέρωση Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας το οποίο θα καλύπτει με χωριστό βραβείο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η καινοτόμος αυτή πρωτοβουλία της ΟΕΒ έτυχε της πλήρους στήριξης του Υπουργικού Συμβουλίου γεγονός που αποδεικνύει ότι τουλάχιστον υπάρχει η πολιτική βούληση για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και στο δημόσιο τομέα. Στόχος βέβαια του Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας για το δημόσιο τομέα είναι η ευρύτερη κινητοποίηση, ενίσχυση και ενθάρρυνση της καινοτομίας (νέες ή και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες, τη σωστή αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας για ταχύτερη ή/και παροχή νέων υπηρεσιών, την ανάπτυξη νέων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση λειτουργικών εξόδων με απλοποίηση/κατάργηση διαδικασιών/εντύπων, κ.α.)

Η Κύπρος, με το θεσμό του διαγωνισμού για την καινοτομία στο δημόσιο τομέα, πρωτοπορεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (ίσως και παγκόσμια) και ευχή μας είναι να έρθει σύντομα η στιγμή της πρωτοπορίας και στην έκταση της καινοτομίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ
Βοηθός Γενικός Διευθυντής
Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)
----------------------
ΚΧ/ΕΕ
KX061229SYN

Επίσημη πρώτη συνεδρία της Κριτικής Επιτροπής Αξιολόγησης

posted Apr 28, 2011, 4:37 AM by Admin 1   [ updated Apr 28, 2011, 4:52 AM ]

18/5/2006 

Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Η Καινοτομία ή απλουστευμένα η επιτυχημένη εφαρμογή κάτι του καινούργιου πρέπει να ενισχυθεί και προωθηθεί στην Κύπρο με κάθε τρόπο γιατί από αυτήν θα εξαρτηθεί το επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας μας. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα της πρώτης συνεδρίας της Κριτικής Επιτροπής του Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού.

Τα μέλη της Επιτροπής κατά τη συνεδρία τους την περασμένη Δευτέρα (15/5/06) συμφώνησαν πως η πρωτοβουλία αυτή της ΟΕΒ θα δώσει νέα ώθηση στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία όπως η έρευνα, η συνεργασία επιχειρήσεων με επιστημονικά/ακαδημαϊκά κέντρα, η ενθάρρυνση των θετικών επιστημών στην εκπαίδευση, και άλλα. Παράλληλα αναμένεται ότι θα προκληθεί ευρύτερη κινητοποίηση στην εφαρμογή νέων ιδεών που θα συμβάλουν στη βελτίωση του προσφερόμενου προϊόντος/υπηρεσίας, στην απλοποίηση διαδικασιών, στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλλων, κλπ.

Η Κριτική Επιτροπή κατά τη συνεδρία της ασχολήθηκε με τα σχετικά έντυπα και κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων και αντάλλαξε απόψεις για το νέο αυτό θεσμό στη χώρα μας. Στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής αναμένται να γίνει η επίσημη εξαγγελία του πρώτου διαγωνισμού. Η απονομή των βραβείων θα γίνει περί τα τέλη του 2006. Βραβεία θα απονεμηθούν ανά ένα σε κάθε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες.

(1) Πρωτογενής Τομέας
(2) Τομέας Μεταποίησης
(3) Τομέας Υπηρεσιών
(4) Δημόσιος Τομέας

Σημειώνεται επίσης ότι το “Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας” είναι μοναδικό ανάμεσα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες το οποίο απονέμεται στις τέσσερις πιο πάνω κατηγορίες, η Κριτική Επιτροπή λειτουργεί ανιδιοτελώς και το σημαντικότερο τυγχάνει της πλήρους στήριξης της κυβέρνησης.

Η Κριτική Επιτροπή η οποία θα λειτουργεί ανεξάρτητα απαρτίζεται από άτομα εγνωσμένου κύρους, ευθυκρισίας και εξειδικευμένων γνώσεων. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κ. Ανδρέας Μολέσκης, Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού και Πρόεδρος του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας. Μέλη είναι οι κ.κ. Γιώργος Μιχαηλούδης Διευθυντής Τεχνολογίας στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού, ο Δρ Ανδρέας Αλεξάνδρου , Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Σωτήρης Καλλής, Επιχειρηματίας/Τομέας Βιομηχανίας και ο κ. Κυριάκος Κόκκινος, Επιχειρηματίας/Τομέας Υπηρεσιών. Γραμματέας είναι ο Κώστας Χριστοφίδης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή δυνατό να κάνει χρήση των υπηρεσιών εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων για να τη συμβουλεύουν κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων.

Το “Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας” αναμένεται ότι θα καταστεί ένας από τους σοβαρότερους θεσμούς για τα κυπριακά δεδομένα αφού η ίδια η καινοτομία συμβάλλει ουσιαστικά σε πρωταρχικούς αναπτυξιακούς στόχους κάθε σύγχρονης κοινωνίας.
--------------------------
ΚΧ060636ΑΝΑ

Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας

posted Apr 28, 2011, 4:34 AM by Admin 1   [ updated Apr 28, 2011, 4:52 AM ]

4/11/2005 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ από την ΟΕΒ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών επιχειρήσεων εξαγγέλει διαγωνισμό για την απονομή του “Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας”.

Η ανάπτυξη και προώθηση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί η καινοτομία αποτελεί εχέγγυο για την επιβίωση και συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα. Για το σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει σαφείς πολιτικές και γενναιόδωρα προγράμματα. Η ΟΕΒ, με την καθιέρωση του «“Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας” επιδιώκει να μεταδώσει αυτά τα ξεκάθαρα μηνύματα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα προς όφελος του συνόλου της οικονομίας.

Το Βραβείο θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και θα απονέμεται σε επι-χειρήσεις/οργανισμούς/υπηρεσίες του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εφαρμόζουν με επιτυχία καινοτόμες ιδέες ή και πρακτικές.

Κάτω από το γενικό τίτλο “Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας” θα απονέμονται κάθε χρόνο τρία επιμέρους βραβεία.

Συγκεκριμένα, θα δίδονται τα ακόλουθα βραβεία:

• Βραβείο Καινοτομίας για το Μεταποιητικό Τομέα
• Βραβείο Καινοτομίας για τον Τομέα των Υπηρεσιών
• Βραβείο Καινοτομίας για τον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα

Το “Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας” θ’ απονέμεται βάσει κριτηρίων τα οποία θα αξιολογούνται από ανεξάρτητη Επιτροπή Αξιολόγησης την οποία θα απαρτίζουν πρόσωπα αδιαμφισβήτητων εξειδικευμένων γνώσεων.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις ημερομηνίες υποβολής ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνισμό θα ανακοινωθούν από την ΟΕΒ πολύ σύντομα.
-------------------------
AF051897ANA

1-5 of 5